Centrul de Studiere a Populaţiei – Centre for Population Studies (CSP) funcţionează în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din anul 2002, având ca motivaţie a constituirii optimizarea unor programe majore de cercetare ştiinţifică pe plan intern, implicarea în programe de cercetare internaţionale, cât şi o mai activă prezenţă a universităţii în viaţa publică. De la început, unitatea de cercetare a fost gândită multidisciplinar, aflându-se sub coordonarea a patru facultăți – Istorie, Sociologie, Științe Economice și Geografie, astfel încât studiile de populație pe care urma să le întreprindă să poată fi, cu adevărat, considerate relevante.

Centrul de Studiere a Populaţiei a fost evaluat de către CNCSIS şi a primit acreditarea oficială în anul 2004, iar din 2005 este afiliat la European Association for Population Studies. În 2007, ca urmare a deciziei Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, tematicile ştiinţifice ale Centrului au fost incluse între programele prioritare de cercetare ale Universităţii. În 2010 a primit statutul de Centru de excelență al Universității Babeș-Bolyai. Tot din 2007 CSP editează revista Romanian Journal of Population Studies, în limba engleză (articole în franceză sau germană sporadic) singura revistă de studii de populație din România, indexată EBSCO și CEEOL și în evaluare la alte BDI și Thomson Reuters – pentru indexarea ISI.

Începând cu 2009 CSP este partener în proiectul ESF European Historical Population Sample Network (EHPS-Net – http://www.ehps-net.eu/) în cadrul căruia coordonează direcția ”Educație” – http://www.ehps-net.eu/content/working-groups, (anual desfășurându-se șapte școli de vară și o serie de workshop-uri exploratorii, la Amsterdam, Lund, Umea, Nijmegen, Cluj – unde CSP a organizat trei sesiuni consecutive ale Școlii de Vară în Demografie Istorică, începând cu anul 2013 (http://www.ehps-net.eu/content/ehps-net-courses-historical-demography).